Tattari-raakapuuro

Neljä vuotta sitten en varmaan edes tiennyt mitä on raakapuuro tai tuorepuuro – millä nimellä
sitä sitten haluaakaan kutsua.
Jännityksellä testasin ensimmäistä tattari-raakapuuroa n. 3,5 v sitten todettuani että keitettynä
tattari on ihan kamalaa! 🙂
En kuitenkaan ihan helpolla luovuta, joten päätin siis antaa tuorepuurolle mahdollisuuden.
Olinkin erittäin iloisesti yllättynyt siitä että tattarin voimakas maku ei tullutkaan ollenkaan
samalla tavalla esiin raakapuurossa! Jes! Tätä voin siis tehdä jatkossakin. Ja niin olen tehnytkin.

Alussa minulla oli kai lähinnä seassa vain mustikkaa, tattaria ja suolaa+ öljyä.
Ai niin; kuivattuja taateleita myös. Nykyään puuroni ovat hieman.. hmmm.. erikoisempia.
Kuvissa kuusenkerkkää, mutta se ei ole millään muotoa pakollinen. Itse pidän sen kirpeän
tuoreesta mausta. Se sopii mielestäni hyvin hieman tunkkaisen tattarin kaveriksi.

Puuron teko on hyvin yksinkertaista!
Jyvät huuhdellaan ja liotetaan reilussa vedessä yön yli (tai aamusta iltaan) ja sitten aamulla
pari yksinkertaista toimenpidettä ja voilá – tattari-raakapuuro on valmis syötäväksi.

IMG_1009
Tattarin jyvät ja taatelit (tai viikunat) likoamassa

Ainekset:

n. 2 dl tattarin jyviä
1/2-3/4 tl ruususuolaa
n. 1 dl mustikoita
1rkl kookosöljyä
pari liotettua taatelia tai yksi viikuna ja hieman liotusvettä
(kuusenkerkkiä)
sitruunamehua jos ei sinulla ole kerkkiä

Kun jyvät ovat lionneet yön yli, pitää ne huuhdella hyvin siivilässä. Liotusvettä ei käytetä.
Tattarien pinnalle muodostuu “pinkki lima” yön aikana ja se on myrkyllistä. Pois siis se!
Sensijaan taatelien ja viikunoiden liotusvettä voi käyttää antamaan lisämakeutta.
Kuivatut hedelmät ovat todella makeita, joten laita mieluummin vähän ensin ja lisää
tarvittaessa ettei tule liian ätläkkää 🙂

IMG_1012  IMG_1011
Kaikki samassa purkissa 🙂

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kaikki samaan lasipurkkiin tai muuhun kapeasuisempaan astiaan
ja sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää nestettä vähän kerrallaan ettei tule velliä.
Voit myös käyttää tehosekoitinta, varsinkin jos omistat tehokkaan sellaisen.
Muussa tapauksessa sauvasekoitin on melkein helpompi.
Ja kookosöljyn voi lisätä viimeiseksi; kun sen laittaa samaan, jähmettyy se hetkessä
jäisten mustikoiden vaikutuksesta.
Suolaa maun mukaan ja jos haluat lisätä esim. vaniljaa sekaan niin maistele minkä verran.

Tattari tosiaan on hieman tunkkainen maku ja siksi kuusenkerkkien puuttuessa voit lisätä sitruunan
tai limen mehua tuomaan raikkautta puuroon.

Voit myös laittaa kookoshiutaleita (luomu) sekaan. Jotain muuta marjaa toki myös..
Ja mausteita fiiliksen mukaan. Joulun alla esim. inkivääriä, kanelia, neilikkaa.
Itse käytän noissa puuroissani myös jonkin verran aniksen ja fenkolin siemeniä.
Pinaattiakin voi laittaa, mustikan kanssa varsinkin; maku häviää ja mustikka peittää vihreyden 😉

Raakapuuron voit tehdä myös hirssistä, sen kanssa vaan pitää muistaa että se turpoaa aika paljon
enemmän keitettäessä kuin tattari, eli kun sen syö raakana niin pienempi määrä riittää. Saattaa
tulla muuten ähky 🙂
Netistä löydät erilaisia ohjeita ja vinkkejä jos innostut enemmän kokeilemaan. Minä olen aikalailla
pitäytynyt samankaltaisissa versioissani ..
IMG_1013
Kaunis katsella ja herkullinen syödä

Vielä sen verran tuosta yön yli liotuksesta.. on sitten tämän puuron tattarit
tai siemenet ja pähkinät, niin sillä saa kaikista huomattavan paljon ravintorikkaampaa syötävää.
Niissä nimittäin alkaa elämä 🙂 Liotus aktivoi jyvän, pähkinän, siemenen..
ja niiden itämisreaktio käynnistyy, vaikkakaan yössä ei toki mitään itua synny!
Ravintoarvot on kuitenkin tällaisessa elävässä ravinnossa huiman paljon suuremmat
kuin “elottomassa” pussista otetussa jyväsessä.

Lisäksi liottaminen poistaa entsyymiestäjät jotka ovat harmina syödessä
esim. juurikin noita kuivia pähkinöitä. Ne aiheuttavat sen vuoksi monelle herkkävatsaisille
pahojakin vatsa- ja suolistokivistyksiä. Kannattaa siis AINA liotella kaikki jyvät (jos tuorepuuroa
tekee niin muita vaihtoehtoja ei olekaan, ja taas jos keittää niin ei välttämättä kannata, sillä se
parhain ravintoarvo häviää kyllä kuumassa.) tai vielä parempi – tehdä manteli-pähkinä-siemenmaitoja.

Mutta nyt! Hyviä tattari-raakapuurokokemuksia sinulle 🙂

 


 

Tilaa uutiskirjeeni ja saat tietopaketin pH-ruokavaliosta!

Täytä lomake niin saat ilmaisen minioppaani suoraan sähköpostiisi. - Mariia

Olet melkein valmis. Vahvista vielä sähköpostistasi liittyminen ja saat tilaamasi mini-oppaan.

Jaa kavereille

Jaa tämä julkaisu ystävillesi!